Podľa Ajurvédy je príčinou drvivej väčšiny chorôb oslabené trávenie a naopak, zdravé trávenie považuje za základ dobrého zdravia. Trávenie totiž zohráva ústrednú úlohu v neustálej regenerácii fyzického tela a tak zaručuje dlhý zdravý život.

Zdravé trávenie – základ nášho zdravia

Ajurvéda považuje zdravé trávenie za základ dobrého zdravia. V skutočnosti je v Ajurvéde zdravé trávenie dôležité až do takej miery, že sa pri liečbe berie do úvahy ako prvé. Jeden z hlavných odborov ajurvédy – všeobecné lekárstvo, sa nazýva “kayachikitsa”. Pojem “kaya” predstavuje telesný oheň, ktorý je zodpovedný za všetky metabolické, anabolické a katabolické aktivity. Slovo “chikitsa” znamená v preklade liečba. Názov “kayachikitsa” sa preto vzťahuje na liečbu chorôb, ktorých pôvodom je narušené trávenie, alebo metabolizmus. Podľa Ajurvédy je totiž príčinou drvivej väčšiny chorôb oslabené “agni”.

Agni je jeden z piatich základných elementov, a to oheň. Je to energia pitta dóši – energie, ktorá riadi všetky transformačné procesy v tele a reguluje teplotu tela, zrak, a farbu a kvalitu kože. Rovnako ako oheň, agni má schopnosť premeniť surové potraviny na „uvarené“ jedlo. Náš vnútorný agni pomáha vytráviť a transformovať potravu na živiny tak, aby mohli byť vstrebané do tela. Je to biologická sila, sila trávenia, vstrebávania, asimilácie a transformácie. Agni je zdroj života. Vyvážené agni zaručuje dobrú imunitu a dlhý zdravý život.

Ajurvédsky koncept trávenia je zložitý – existuje 13 rôznych druhov agni. Každé zo siedmych telesných tkanív má svoje agni. V pečeni sa nachádza ďalších päť agni, jeden pre každý z piatich základných elementov. Trinásty a najdôležitejší agni sa nachádza v žalúdku a tenkom čreve, a nazýva sa jatharagni alebo kayagni. Tento tráviaci oheň zahŕňa kyselinu chlorovodíkovú, pepsín, renín a žalúdočnú lipázu. V procese výživy je jatharagni zodpovedné za „hrubé“ trávenie. Po prijatí potravy prejde rozžuvané jedlo zmiešané so slinami do žalúdka a je to práve jatharagni, ktoré ho rozštiepi na ešte menšie časti. Táto potrava potom prechádza ďalej do dvanástnika a tenkého čreva, kde sa živiny získané z potravy vstrebávajú a transformujú na „využiteľné palivo“. Toto palivo v sebe obsahuje výživu prekurzorov všetkých telesných tkanív nazývané „ahara rasa“, ktoré sa ďalej posúva do každej telesnej bunky. Udržiavanie optimálnej funkcie jatharagni je absolútne nevyhnutné pre naše zdravie, pretože ostatných dvanásť agni je priamo závislých na jeho správnom fungovaní. Preto ak udržujeme trávenie v dobrom stave, cítime sa ľahkí, energickí a silní. Celý náš organizmus je plnohodnotne vyživovaný a naša odolnosť voči chorobám je silná.

Avšak ak je trávenie oslabené, môžete trpieť okamžitými problémami, ako je nadúvanie, vetry, pálenie žáhy, nevoľnosť, hnačka, zápcha atď. Oslabené trávenie tiež môže viesť k celkovému pocitu ťažkosti, letargie, slabej koncentrácii a nedostatku energie. V prípade že je trávenie oslabené dlhodobo, tieto všeobecné príznaky sa môžu zmeniť na chronický únavový syndróm a celý rad rôznych ochorení. Pri jedle je totiž dôležitá nielen výživová hodnota potraviny, ale aj to, či ju dokážeme stráviť. Ak nie je potravina správne strávená – či už kvôli oslabenému tráveniu, alebo nevhodnému jedlu – výsledkom je tvorba toxínov alebo takzvaná „áma“. Táto áma zabraňuje správnej výžive telesných tkanív, upcháva telesné kanály a šíri sa do hlbších tkanív tela – čo môže viesť k tvorbe rôznych chronických a auto-imúnnych ochorení.

Príčiny oslabeného trávenia:

Podľa Ajurvédy patria nevhodné jedlo a nesprávne stravovacie návyky medzi hlavné príčiny narušeného trávenia. Tu je pár príkladov:

  • jedálniček nevhodný pre našu konštitúciu
  • prejedanie sa
  • konzumácia jedla v nesprávnom čase, alebo skôr ako 3 hodiny po predchádzajúcom jedle
  • konzumácia jedla ak nie je prítomný hlad
  • častá konzumácia jedla z predchádzajúceho dňa
  • veľmi suché alebo studené jedlá
  • nesprávne kombinácie potravín
  • nevhodné druhy pôstu
  • nadmerné množstvo tekutín pred a/alebo po jedle
  • nevhodné očistné metódy
  • negatívne emócie (nervozita, hnev, smútok, frustrácia atď.)

Avšak hlavnou príčinou zhoršeného trávenia sú narušené dóši. Narušená váta vytvára nepravidelnú chuť do jedla, premenlivú intenzitu tráviaceho ohňa, nadúvanie, vetry, tvrdú a suchú stolicu, a zápchu. Narušená pitta zas spôsobuje vylučovanie príliš veľkého množstva tráviacich enzýmov, čo má za následok veľmi rýchle a silné trávenie, ktoré rýchlo spáli potravu. Príznaky zahŕňajú prekyslenie, pálenie žáhy, riedku stolicu a hnačku. Kvôli nevyrovnanej kaphe je zas trávenie veľmi pomalé. Následkom je pocit ťažkosti po jedle a stolica môže obsahovať hlien.

Podľa Ajurvédy je preto správny spôsob stravovania sa nielen tou najlepšou preventívnou medicínou, ale aj hlavným faktorom pri liečbe fyzického tela, ktoré je vo svojej podstate z jedla tvorené. Tým, že upravíte spôsob vášho stravovania podľa vašich individuálnych potrieb, môžete odstrániť základné príčiny vašej choroby. Treba však brať do úvahy, že vyvážená ajurvédska strava berie do úvahy nielen nutričnú hodnotu jedla a vašu prakruti – individuálnu konštitúciu, ale aj vikruti – váš momentálny stav dóš. Preto je vhodné vopred prekonzultovať akékoľvek zmeny vo vašom jedálničku so svojím ajurvédskym lekárom. Čo sa týka stravovacích návykov, ajurvéda ponúka pár všeobecných návodov, ktoré vám pomôžu udržiavať váš tráviaci oheň v optimálnej kondícii.

PrehlásenieInformácie v tomto článku boli starostlivo vybraté tak, aby vám pomohli udržať zdravý životný štýl. Nenahrádzajú individuálne odporúčania kvalifikovaného ajurvédskeho odborníka, ani nie sú určené na liečebné účely. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, obráťte sa prosím na svojho praktického lekára alebo na ajurvédskeho odborníka predtým, než zmeníte stravu alebo začnete používať akékoľvek výživové doplnky.